Ontdek Tholen e.o.

Kenners weten het zeker: het eiland van Tholen is het best bewaarde geheim van Zeeland. Het eiland heeft uigestrekte polders en pittoreske dorpjes, een uitgebreid netwerk van fietspaden en prachtige natuurgebieden.

Ontdek Tholen en omgeving

Kenners weten het zeker: het eiland Tholen is het best bewaarde geheim van Zeeland. Het eiland heeft uitgestrekte polders en pittoreske dorpjes, een uitgebreid netwerk van fietspaden en prachtige natuurgebieden, die een paradijs zijn voor de wandelaar. Voor filmbeelden van Tholen klik hier. Kijk ook eens op de website van de Stichting Tholen Beter Bekend.

Tholen

In het voormalige garnizoenstadje Tholen maak je een wandeling in het verleden door de smalle straatjes met vele fraaie gevels en panden. De plaats ontstond in de 13e eeuw bij een tol aan de Eendracht en verwierf in 1366 stadsrechten. De stad heet Tholen omdat er tol geheven kon worden. Opvallende accenten: walkorenmolen de Hoop, het laat gotische stadhuis (1460) en de 14e-eeuwse Grote Kerk in Brabants gotische stijl. Kijk ook op deze link

Sint-Annaland

Het dorp Sint-Annaland (Stalland) ligt op loopafstand van de jachthaven. De Voorstraat met zijn fraaie trapgevels is de belangrijkste winkelstraat en loopt door tot aan de Ring, het sfeervolle dorpshart. Sint-Annaland is een ring dorp, ontstaan in 1476. Op een splitsing van wegen bouwt men een kerk en daarom heen vormt zich een gemeenschap. De toenmalige eigenaresse van de gronden, Anna van Bourgondië, noemt het dorp naar de heilige Anna: schutspatrones van gehuwde vrouwen. De huidige kerk binnen de Ring dateert uit 1899 en is gebouwd op de plaats van een voormalige gotische kruiskerk (1494). Meer over de geschiedenis van Sint-Annaland vind je hier. Kijk voor actualiteiten in Sint-Annaland op de Facebookpagina van de Dorpsgemeenschap Sint-Annaland.

Must see’s & do’s

In de Voorstraat staat één van de bekoorlijkste 17e-eeuwse trapgeveltjes van Zeeland: het Nonnetjeshuis, gedecoreerd met prachtige sierankers. De naam stamt uit de tijd dat er drie mensenschuwe zusters woonden, die letterlijk met gesloten luiken leefden. De Standerdmolen van Sint-Annaland is het oudste type windmolen in de regio. In documenten uit 1541 wordt de molen al genoemd. De molen is ingrijpend gerestaureerd en werkend. Soms is een bezoek mogelijk. Dat is niet alleen interessant, het levert ook prachtige vergezichten op.

In Streekmuseum De Meestoof, Bierensstraat 6, ondergebracht in het voormalige gemeentehuis van Sint-Annaland, kun je een kijkje nemen in een winkeltje uit grootmoeders tijd, gaan zitten in schoolbankjes in een compleet ingericht schoollokaal anno 1900, een smederij bekijken, alles leren over de meekrap en meestoof en genieten van collecties aardewerk en Thoolse klederdracht. http://www.demeestoof.nl

Willen de kinderen stoom afblazen: ga met ze naar het strandje (waterschoentjes aan, want de mosselen en oesters hebben scherpe schelpranden!) of naar de leuke speeltuin in de Schoolstraat te Sint-Annaland.

WSV Sint-Annaland is één van de mooist gelegen en best geoutilleerde getijdenhavens in de Zeeuwse delta, gelegen aan de Krabbenkreek, een zijarm van de Oosterschelde. 

De jachthaven is bij elk tij toegankelijk (diepte ingang 2,70 m bij LLWS).

Postadres:
Postbus 6
4697 ZG Sint-Annaland

E: siraterces.[antispam].@wsv-sint-annaland.nl

Bezoekadres:
Havenweg 12
4697 RL Sint-Annaland

Havenmeester:
T:  +31 166 653 079

VHF kanaal 31

retseemnevah.[antispam].@wsv-sint-annaland.nl

Bezoek ook